Toto hnízdo černých čápů se nachází v estonském národním parku Karula.

Hnízdění 2020

Rezidentní samička Kati se na jaře 2020 nevrátila.
V letošním roce jsme mohli pozorovat novou, mladou samičku která byla členy estonského fora pojmenovaná Kaia a samce známého z minulého roku Karla II.
9. dubna začalo živé vysílání. Karl II byl pozorován na hnízdě
1. května se objevila na hnízdě nová samice Kaia
14. května Kaia položila první vejce
18. května druhé vejce

Samička byla zřejmě velmi mladá a nezkušená, vajíčka po většinu času inkuboval samec. Po nezdařené inkubaci 12.6 ornitolog Urmas Selis vyměnil vejce v hnízdě. Odebral čapí vejce a nahradil je kachními vejci. Ve vajíčkách mohou být cenné informace například o samici. Čapí vejce ornitolog předal veterináři, který je bude zkoumat. Poté budou vejce použita pro další zkoumání kontaminace.
24. června Karl II kachní vejce vyhodil z hnízda
20. července návštěva dvou mladých puštíků bělavých na hnízdě

Puštík bělavý

Puštík bělavý (Strix uralensis) je noční pták z čeledi puštíkovití. Žije v Evropě a Asii, na českém území patří mezi vzácné sovy vyskytuje jen velmi vzácně na Šumavě, v Českém Lese a Beskydech.
Ve středoevropských podmínkách se vyskytuje v lesích nad 400 metrů nad mořem, v oblibě má zejména staré bučiny.
Puštík bělavý vypadá jako výrazně větší, mohutnější a světlejší puštík obecný (délka těla asi 60 cm) a má ve srovnání s ním zřetelně delší ocas. Zbarven je zpravidla nápadně světle, vyskytují se však i tmavá varianta. Obličej je okrouhlý, oči černohnědé. Samec a samice se navzájem neliší, samice však dorůstají větší mohutnosti (samec 540-730 g, samice 720-1200 g). Sezónní varianty zbarvení neexistují. Většinou je aktivní po setmění, ale občas loví i ve dne.
Puštík bělavý má velmi charakteristický hlasový projev: divoké „hu-hauhauhau“, resp. „vůhu-hu-hu“ s důrazem na první slabiku (trochu se podobá projevu holuba hřivnáče). Samice reaguje výkřiky „hé“ nebo „ve“, případně (v blízkosti hnízda) „chrú-chru-chru“. Potravu tvoří hlodavci a další drobní savci, ptáci a hmyz.
Puštík bělavý hnízdí v dutinách stromů nebo starých hnízdech dravců. Samice snáší 1-5 (obvykle 2-4) bílá vejce, na kterých sedí sama po dobu 27-34 dnů (ve středoevropských podmínkách zpravidla v dolní polovině rozptylu). Mláďata krmí rodiče asi 5 týdnů, po vylétnutí je ještě asi jeden měsíc přikrmují. Stejně jako u dalších puštíků rodiče své hnízdo urputně brání před vetřelci, výjimečně napadnou i člověka.

Online přenos z čapího hnízda:

Čáp černý – webkamera z hnízda

Videozáznam agle Club Estonia / Kotkaklubi

Zdroj:Kotkaklubi, Looduskalender.ee

 

The post Mláďata puštíků bělavých na hnízdě čápů černých v Estonsku appeared first on Blogcestnik.cz.

Číst dál